Guide: Vil du undgå hæshed?

D


et er træls at være hæs. Du kan ikke få den kraft på stemmen du gerne vil have, lyden er anderledes, og det kan være anstrengende i det hele taget at få lyden frem.
Heldigvis kan du selv gøre en masse for at undgå at blive hæs. Oftest skyldes hæsheden nemlig en overbelastning af dine stemmelæber, og når stemmelæberne bliver overbelastet, mister de deres ydeevne.


Det aller vigtigste, hvis du vil undgå hæshed, er derfor at du bruger din stemme hensigtsmæssigt, og det handler om med din krop og dit åndedræt at støtte stemmen bedst muligt. Det er en god ide at lave daglig stemmetræning, ikke bare for at træne støttearbejdet, men også for at holde din stemme og alle de muskler i form, som er med til stemmearbejdet, for i jo bedre form din stemme er, jo mere belastning tåler din stemme, uden at du bliver hæs.


Husker du at støtte stemmen også når du taler? Mange sangere er bevidste om hvordan de bruger krop og åndedræt når de synger, men glemmer den samme gode bevidsthed når de taler. Samtidig stiller tale ofte høje krav til stemmens udholdenhed og styrke, så væn dig til nogle gode sunde stemmevaner, også når du taler.
Undgå f.eks. at skulle overdøve baggrundsstøj når du taler, specielt hvis stemmen føles træt eller slidt. Det kan f.eks. være støj fra tv eller nedrullede vinduer i bilen. Hvis det er muligt, så sluk i stedet for støjen, eller fjern dig fra den, inden du taler. Undgå også gerne at tale samtidig med tunge løft, da du nemt kommer til at spænde op i de stemmerelaterede muskler, hvilket først og fremmest vil sige musklerne i kæbe, tunge, hals, skuldre og nakke. Spændinger i disse muskler er nemlig belastende for stemmelæberne.


Hvis du vil undgå at blive hæs, så handler det dog ikke kun om hvordan du bruger din stemme. Der er nemlig en hel del andre ting, der ikke direkte har noget at gøre med hvordan du bruger din stemme, men som alligevel påvirker din stemme, fordi slimhinderne omkring dine stemmelæber påvirkes.
Hvilket indeklima du opholder dig i, er f.eks. af stor betydning. Forsøg at undgå ophold i tørre eller støvede miljøer, da luften vil irritere og udtørre dine slimhinder omkring stemmelæberne. Det samme kan dampe fra rengøringsmidler og klorvand, samt røg fra stearinlys, og selvfølgelig tobaksrøg. Sørg generelt for at drikke masser af vand, men ekstra hvis du opholder dig i et belastende indeklima. Hvis du har en mistanke om allergi så få det undersøgt, for det kan også give både irriterede og tørre slimhinder, som kan resultere i hæshed.


Vil du have flere gode råd? De her råd er nemlig blot nogle af de mange ting du selv kan gøre for at undgå at blive hæs. Jeg har lavet en guide: ”20 gode råd mod hæshed” som følger gratis med når man tilmelder sig mit nyhedsbrev, og det er du meget velkommen til at gøre nederst på siden her


De bedste hilsner Jette

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

Stemmeproblemer

Oplever du hæshed, stemmetræthed, eller andre funktionelle stemmeproblemer, der på den ene eller anden måde begrænser dig, når du taler eller synger? Læs mere her om hvordan jeg behandler stemmeproblemer.

Del med andre