Blog #3: Se hæshed som en ven

 Det er træls at være hæs. Du kan ikke få den kraft på stemmen du gerne vil have, lyden er anderledes og det er anstrengende i det hele taget at få lyden frem, måske gør det ligefrem ondt når du vil tale eller synge. Står du og skal holde et foredrag, synge en koncert, eller noget andet der kræver din stemme, afføder det nemt stress og bekymring oveni: kan stemmen nå at blive klar, og kan du lyde som du gerne vil? Stress og bekymring påvirker vores åndedræt og krop negativt: vores åndedræt bliver ofte kun overfladisk og vi får uhensigtsmæssige muskelspændinger, der kun forværrer stemmens tilstand. 


Når nu hæshed er så generende, hvorfor i al verden skriver jeg så i overskriften, at du skal se din hæshed som en ven? Det gør jeg fordi hæshed er et symptom på en ubalance i din krop og i din stemme, og hvis du får genskabt balancen, slipper du ikke kun af med hæsheden, du får også en stærkere stemme end før, som du kan bruge med større frihed. Hæsheden er med andre ord en ven, der tager fat i dig i tide, og fortæller dig at noget ikke er som det skal være.
Ubalancen består i at du enten ikke får aktiveret kroppen optimalt når du taler eller synger, eller at din krop simpelthen ikke er i stand til at levere det stykke arbejde der skal til for at støtte stemmen, for at undgå overbelastning af de små strubemuskler der frembringer lyden, med det resultat at stemmen bliver hæs.  


Der kan være mange årsager til det utilstrækkelige kropsarbejde, der gør at du bliver hæs. Overordet kan vi opdele dem i tre kategorier: 

  • Uhensigtsmæssig brug af stemmen, hvor kropsarbejdet ikke er tilstrækkeligt og optimalt.
    Sygdom (forkølelser, stress m.m.) der påvirker kropsarbejdet
    Ydre miljø påvirkninger, der nedsætter stemmelæbernes ydeevne (røg, dampe, støv m.m.)
  • Mange gange går hæshed jo over af sig selv igen, fordi vi automatisk får stemme og krop i balance igen. Vi giver måske stemmen hvile, eller vi slipper af med en forkølelse. Men ignorerer vi hæsheden og kræver mere af stemmen end den er i stand til at levere, pga den tilstand vores krop er i, så kan hæsheden blive mere eller mindre permanent, og rehabilitering blive nødvendigt for at få stemmen klar igen. Det er derfor vigtigt at opfange signalerne, så snart du mærker hæsheden, og så forsøge at gennemskue hvori ubalancen ligger, så du ved hvad du selv kan gøre for at genskabe balancen. Stil dig selv disse spørgsmål:

  • Hvornår opstod hæsheden?
    Hvordan havde jeg det fysisk og psykisk på det tidspunkt?

Er du ramt af forkølelse og ondt i halsen, vil det ofte hjælpe at give stemmen lidt hvile, mens din krop er syg og ikke kan gøre det stykke fysiske arbejde, der skal til for at støtte din stemme. Som regel vil hæsheden gå væk af sig selv, når du bliver frisk igen. Føler du dig derimod tilpas i kroppen, så hjælper det kun kortsigtet at hvile stemmen et par dage, hvis du derefter fortsætter med dine stemmevaner som før. I det tilfælde er du nød til at træne og optimere dit stemmebrug så din stemme kan klare mere, og så du fremadrettet kan slippe for at skulle holde hviledage. 


Billedet er dog sjældent helt så enkelt. Ofte er der nemlig flere parametre på spil. Når vi er stressede er vi fx belastet både psykisk og fysisk, og forkølelser vil nemmere ramme os, og i de tilfælde skal der måske mere end blot hvile til. Her er hæsheden måske et signal om en ubalance på det psykiske plan, der skal arbejdes med for at slippe af med hæsheden.
Så n
år du stiller dig selv de to spørgsmål, lærer du således ikke bare din stemme bedre at kende, men hele dig selv, og resultatet kan blive at du både får din stemme tilbage, og samtidig får det bedre både psykisk og fysisk. 


Er du i tvivl om hvad din hæshed skyldes, oghvordan du slipper af med den, så hjælper jeg dig gerne. Send mig en mail på jettedahl@stemmeklar.dk, eller giv mig et kald på 26 25 85 58, så aftaler vi en tid. Hvis du vil, kan du starte med at læse min guide "20 gode råd mod hæshed", som du får helt automatisk når du tilmelder dig mit nyhedsbrev nederst på siden her.


De bedste hilsner Jette


 

Stemmeproblemer

Oplever du hæshed, stemmetræthed, eller andre funktionelle stemmeproblemer, der på den ene eller anden måde begrænser dig, når du taler eller synger? Læs mere her om hvordan jeg behandler stemmeproblemer.

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

Del med andre