Træningsvideo #3: Tungestræk - få bedre klang i din stemme

Tungen er, i forhold til dens størrelse, den stærkeste muskel i din krop!
Og den er samtidig en rigtig ballademager, når det kommer til din stemme, for vi kommer meget nemt til at spænde op, særligt i den bagerste del af tungen, og det ødelægger både din tydelighed, klangen i din stemme, og din udholdenhed, altså hvor meget og hvor længe du kan tale eller synge, uden at blive hæs eller træt i stemmen. Hvis du synger, begrænser spændinger i tungen også dit toneomfang.


Jeg vil derfor dele en nem og effektiv øvelse med dig, som jeg tit giver mine klienter og elever med hjem, så de selv kan fortsætte det gode arbejde med at løsne de uhensigtsmæssige spændinger omkring stemmen. Herunder beskriver jeg øvelsen men du kan også se og høre mig lave øvelsen i videoen her ude til højre.


God fornøjelse!


1. Start med at læse noget højt, eller syng noget af en sang, og læg mærke til hvordan det føles at bruge stemmen, og hvor tydelig din artikulation er.
2. Stil dig så op ad en væg, så dit baghoved hviler mod væggen. Tjek at du står med vægten ligeligt fordelt på begge føder, at knæene ikke er overstrakte og at du slapper af i skuldrene.
3. Tab nu underkæben som om du er faldet i søvn i toget, det vil sige at du skal være helt afspændt i kæben, og ræk samtidig tungen så langt ud af munden som du kan, uden at det føles ubehageligt.
4. Sæt nu fortænderne i overmunden ned på tungen, så du forsigtigt bider sammen om tungen.
5. Uden at lade tungen glide ind, lægger du nu nakken lidt tilbage, så du kigger skråt op i loftet. Tjek at du ikke kommer til at skubbe underkæben frem, men stadig er afspændt her.
6. Hold strækket ca.25 sekunder, mens du trækker vejret roligt ind og ud gennem næsen.
7. Vip hovedet frem igen og giv slip i grebet om tungen.
8. Læs eller synge det samme igen, og mærk nu om det føles anderledes at bruge stemmen, og om din stemme lyder anderledes.


Øvelsen kan du i starten med fordel lave en gang dagligt, eller lige inden du skal på med noget tale eller sang.
Øvelsen kan også laves uden at du står op ad en væg, men vær opmærksom på at du ikke spænder op i nakken.

Video: Tungestræk

Vil du have en bedre stemme?

Book tid til en 1:1 session hvor vi tager udgangspunkt i lige præcis dine stemmemæssige udfordringer og ønsker. 
Book online, send en mail, eller ring til mig.
Mail: jettedahl@stemmeklar.dk
Mobil: 26258558

 

Del med andre