Blog #5: Er det for meget at forlange?

 "J
eg vil bare gerne kunne synge, uden at blive træt i stemmen med det samme. Er det for meget at forlange?”
spurgte en af sangerne på mit 8 ugers træningsforløb for nogen tid siden. Da hun stillede mig spørgsmålet, kunne jeg tydeligt høre både usikkerhed og frustration i hendes stemme, og jeg blev ærligt talt lidt rørt. 


Og hvorfor blev jeg det? Jo fordi hvordan vores stemme lyder og fungerer, er af stor betydning for hvordan vi har det med vores stemme og os selv, og betydning for hvordan, og hvor meget, vi kan udtrykke os, hvad enten vi bruger vores stemme til kun tale, eller til både tale og sang. For mange er det også af betydning for deres arbejdsevne, hvordan stemmen fungerer.
Og jeg blev rørt, fordi rigtig mange mennesker oplever, at deres stemme ikke fungerer ordentligt, og en stor del af de mennesker, ligesom sangeren her, er i tvivl om det nu en gang er sådan deres stemme er, og er usikre på om det er noget de bare må lære at leve med. MEN funktionelle stemmeproblemer, som f.eks. stemmetræthed, er IKKE noget du bare behøver at lære at leve med. Det gælder også de andre typiske stemmeproblemer som hæshed, manglende kraft på stemmen og muskelømhed omkring struben. Sådanne stemmeproblemer kan både afhjælpes og forebygges. Når så mange kender til det at komme i problemer med stemmen, så er det fordi der skal så lidt til at forstyrre det komplekse og fine arbejde i de små strubemuskler, hvorved stemmelæberne overbelastes og mister deres ydeevne, med det resultat at vi bliver trætte i stemmen, hæse eller vi får ondt i musklerne. 


Men selvom stemmen så nemt kan komme i problemer, så er svaret helt enkelt: Nej, det er ikke for meget at forlange, at kunne tale eller synge uden at blive træt i stemmen med det samme. Tværtimod ville jeg ønske at flere ville forlange noget mere af deres stemme, for de fleste mennesker udnytter langt fra deres stemmes fulde potentiale, specielt hvad angår styrke og gennemslagskraft, og rigtig mange begrænses af stemmeproblemer som stemmetræthed og hæshed. Men det kræver naturligvis en indsats: vil du udnytte din stemmes fulde potentiale, og undgå stemmeproblemer, så må stemmen trænes og bruges optimalt, og du må give den gode arbejdsbetingelser, så stemmelæberne ikke bliver overbelastet. Akkurat som en marathonløber også må træne og bruge sin krop optimalt, og give den gode arbejdsbetingelser for at kunne gennemføre et løb, der kræver at han/hun udnytter sin krops fulde potentiale.Hvad vil du gerne at din stemme skal kunne holde til? Vil du gerne bare kunne synge uden at blive træt i stemmen med det samme, eller vil du gerne at din stemme kan holde til en hel uges Roskilde Festival? Din stemme kan holde til det, du træner den til at kunne klare.
Er du i tvivl om hvordan du kan træne din stemme, så hjælper jeg dig gerne med at lave et træningsprogram, målrettet din stemme og de krav du har til den. Send mig en mail: jettedahl@stemmeklar.dk, eller giv mig et kald på 26258558, så aftaler vi en individuel session.


De bedste hilsner Jette


PS. Vil du gerne undgå hæshed eller stemmetræthed, så kan du starte med at tilmelde dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og gratis modtage min guide: "20 gode råd mod hæshed"


 

Stemmeproblemer

Oplever du hæshed, stemmetræthed, eller andre funktionelle stemmeproblemer, der på den ene eller anden måde begrænser dig, når du taler eller synger? Læs mere her om hvordan jeg behandler stemmeproblemer.

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

Del med andre