Guide: Kend faresignalerne og undgå at blive hæs

Din stemme er flink til at advare dig!
For nylig arbejdede jeg med en ung sanger, lad os kalde ham Peter, der kom til mig fordi han ikke længere kunne komme op på de høje toner i falset, som han plejede at kunne. Hans egen oplevelse var, at tonerne nærmest var forsvundet fra den ene dag til den anden.


Og han er langt fra den første jeg arbejder med, som har oplevelsen af at stemmen, eller dele af den, forsvinder pludseligt. Men i virkeligheden er din stemme flink til at advare dig, ved at vise tegn på overbelastning, inden en svigter.
Da jeg spurgte ind til Peters stemmemæssige forandringer, viste det sig da også, at forud for problemerne i højden, havde han gennem et par år oplevet, at stemmen hurtigere blev træt, når han sang eller talte meget. Det var bare først, da han ikke længere kunne synge tonerne i højden, at ham rigtig reagerede på signalerne.


De typiske faresignaler
Jo før vi lægger mærke til de tegn på overbelastning, som vores stemme viser, jo før kan vi reagere på dem, og dermed undgå at blive hæse, eller på anden vis blive begrænset i vores stemme, som Peter blev. De typiske faresignaler du kan være opmærksom på er:  • - Stemmetræthed der, i forhold til tidligere, kommer hurtigere når du taler eller synger

  • - Udfordringer med at få samme styrke i stemmen, som tidligere

  • - Større trang til at rømme dig

  • - Længere tid, end tidligere, før stemmen kommer sig oven på en forkølelse

  • - Ømhed foran på struben eller ude i siderne

  • - Behov for mere opvarmning af stemmen, før den føles klar

  • - Specielt hos sangere: begrænsning af dit normale toneomfang og en generel begrænsning af klang i din stemmeEr der nogle af disse tegn du genkender?
Særligt hvis du oplever dem i stigende grad, er det vigtigt at reagere på dem, for så kan det betyde, at din stemme er så overbelastet, at en enkelt større belastning eller en forkølelse kan være dråben, der får bægeret til at flyde over, så din stemme sætter ud.


Hvad du kan gøre
Èn ting du kan gøre er selvfølgelig at bruge din stemme i mindre omfang, så du også belaster den i mindre grad. Uanset hvordan din stemme har det, så er det godt at være opmærksom på balance mellem hvor meget du bruger din stemme, og hvor meget pause du giver den. Men at begrænse sit stemmeforbrug i større grad, synes jeg personligt er den kedelige løsning, for det er lidt ligesom at skulle begrænse sig selv, og sandsynligvis også sit sociale liv.


I stedet vil jeg anbefale dig at lære at bruge din stemme bedre, og lære hvad du kan gøre her og nu for at aflaste stemmen, når den viser de første tegn på overbelastning.
Og er du i tvivl om du overbelaster din stemme, eller hvor alvorlige din stemmes faresignaler er, så er du velkommen til et gratis og uforpligtende stemmetjek, hvor jeg hører dig bruge din stemme, og hvor jeg også kan komme med min vurdering af, om du bør opsøge en halslæge.


De bedste hilsner Jette

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

GRATIS stemmetjek

Oplever du udfordringer med din stemme, og vil du gerne vide hvordan jeg vil arbejde med din stemme, før du booker en 1:1 session? Book et gratis og uforpligtende stemmetjek.

 

 

Del med andre