Blog #9: Lyder dine ord vigtige?

Er dine ord vigtige?
- eller spurgt mere præcist: LYDER dine ord vigtige, når du taler eller synger? 


Hvis vores ord er vigtige, må vi gøre noget ud af dem når vi taler eller synger, så de også lyder vigtige. Artikulerer du f.eks. ikke dine ord særligt tydeligt, eller lader dem flyde i en monoton strøm, så risikerer du ikke bare at lytteren helt konkret, ikke får fat i alle ordene, men også at lytteren ikke opfatter dine ord som vigtige.

Av. 
Men det betyder omvendt også, at du ved at bruge din stemmeføring mere bevidst, kan få dine ord til at fremstå tydelige og vigtige, så de også bliver opfattet som vigtige at lytte til.

Et godt trick
I Blog #8: Repræsenterer din stemme dig, som du gerne vil fremstå? Få mere liv i din stemmeføring, viser jeg dig hvordan du ved betone dine ord varieret, kan få dine ord til at stå vigtigere og tydeligere frem, og din stemmeføring til at blive mere levende og nærværende.
Hvis du har svært ved at høre forskellen i din egen stemmefæring, så se min video hvor jeg selv laver øvelsen, der kan du helt sikkert høre hvilken forskel betoningerne gør. Du finder videoen lige her på youtube.


Men tilbage til det trick jeg vil dele med dig her i dette blogindlæg, så du ved hvad mere du kan gøre for at dine ord lyder vigtige, hvad end du taler eller synger.
Det handler om din stemmeføring i slutningen af dine sætninger, og tricket er at gøre ekstra meget ud af ordene her, for det er oftest her, at du mister lytterens opmærksomhed!


Jeg har for nylig arbejdet med en radiovært, som kom til mig for netop at træne en mere levende stemmeføring (og slippe af med træthed i stemmen, som også hænger sammen med stemmeføringen, men mere om den sammenhæng en anden gang!).
Og udover at vi arbejdede med betoninger som virkemidler i hendes stemmeføring, så fokuserede vi bl.a. specifikt på hvordan hun afsluttede sine sætninger. 

Hun havde nemlig en tendens til at gøre sig umage med de første ord i hver sætning, mens de sidste ord i sætningerne blev sagt alt for hurtigt; med manglende artikulation og med et markant fald i tonelejet, så det faktisk var svært at forstå hvad hun sagde og svært at bevare opmærksomheden.

Med andre ord: de sidste ord i hver sætning lød på ingen måder særligt vigtige for hende.

Hvordan afslutter du dine sætninger?
Prøv at find noget tekst, eller læs det her blogpost højt, og læg mærke til hvordan du afslutter sætningerne. Hvis du synes det er svært at høre selv, så kan du optage dig selv, mens du taler: er der energi og liv hele vejen, eller bliver de sidste ord i sætningerne sagt lidt for hurtigt, lidt for utydeligt og uden energi eller med meget fald i tonelejet?

Du kan også begynde at lægge mærke til hvordan andre taler, for det vil også skærpe din opmærksomhed på din egen stemmeføring.


God fornøjelse!
De bedste hilsner Jette  


PS. Vil du vide hvordan din stemmeføring kan gøres mere spændende og levende, når du taler eller synger? Så skriv eller ring til mig og book et gratis og uforpligtende stemmetjek. Du kan fange mig på mobil: 26258558, og på mail: jettedahl@stemmeklar.dk. 

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

1:1 stemmetræning

Ønsker du større gennemslagskraft i din stemme, når du taler? Eller ønsker du en bedre klang, når du synger? Book en 1:1 session hvor vi tager udgangspunkt i din stemme og dine ønsker og mål. Læs mere her om tale/stemmetræning og sangundervisning.
Mail: jettedahl@stemmeklar.dk
Mobil: 26258558

Del med andre