Blog #13: Derfor slider du på din stemme, når du rømmer dig

Prøv en gang at rømme dig
...kan du mærke, at du spænder i halsen, når du gør det?
Hvis ikke du kan mærke det, så prøv at rømme dig, mens du har din ene hånd på struben.

Prøv så en gang at hoste
...kan du mærke, at nu spænder du noget mindre i halsen?

Det er en af grundene til, at det slider så vanvittig meget på din stemme, når du rømmer dig. Og hvorfor det trods alt er bedre at hoste.

For når du taler eller synger, handler det om at holde ansatsrøret (som er den del af luftrøret, hvor stemmen dannes og formes) så afspændt som muligt.
Og når du rømmer dig, sker der en kraftig sammensnøring lige præcis her. Og denne sammensnøring begrænser dine stemmelæbers bevægelsesfrihed, og så er det, at du hurtigt bliver hæs eller træt i din stemme, eller at det i det hele taget bare føles anstrengende for dig at bruge stemmen.


SÅ at rømme dig, er virkelig en dårlig vane, som jeg kan anbefale dig at slippe, hvis du vil have en stærk, klangfuld og uanstrengt stemme. 


Effekten ved at rømme dig, er alligevel også kun cirka lige så langvarig, som at tisse i bukserne. For når du rømmer dig, får du godt nok fjernet den umiddelbare irritation i halsen, så stemmen bagefter føles klarere, men du sætter samtidig slimproduktionen i vejret, så der hurtigt vil opstå en ny irritation, og så kan du holde dig selv beskæftiget....


Det er naturligvis nemmere sagt end gjort at få brudt den dårlige vane, men så snart du begynder at modstå fristelsen til at rømme dig, vil du opleve at trangen mindskes.
Og der er heldigvis et par tricks til hvad du kan gøre, når trangen melder sig:


1. For det første kan du prøve bare at lade det være. Prøv at se hvad der sker. Tal eller syng videre, og tillad stemmen at "skratte" lidt - det går som regel hurtigt væk igen.
2. Generer det for meget, kan du drikke lidt vand, eller også bare synke et par gange. Et andet trick er at tage en halspastil, når trangen til at rømme dig, bliver for uimodståelig.
3. Og er det ikke nok, så husk at det er bedre at hoste end at rømme dig. Og vigtigt BONUS-TIP: hvis du løfter hagen lidt op, idet du hoster, er det endnu mere skånsomt for din stemme.  • God fornøjelse med at slippe rømmetrangen, jeg ved du kan!


Og slipper den ikke så let, så husk at jo bedre du bruger din stemme, jo mindre rømmetrang, og er du i tvivl om hvordan du kan bruge din stemme bedre, så book et gratis og uforpligtende stemmetjek.
Du kan også kigge videre herinde på min blog, hvor du bl.a. finder min guide: "De 5 gode stemmevaner".


De bedste hilsner Jette

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

Vil du have en bedre stemme?

Book tid til en 1:1 session hvor vi tager udgangspunkt i lige præcis dine stemmemæssige udfordringer og ønsker. 
Book online, send en mail, eller ring til mig.
Mail: jettedahl@stemmeklar.dk
Mobil: 26258558

 

Del med andre