Blog #12: Hvad er egentlig bedst, at trække vejret ind gennem munden eller næsen?

Indånding ind gennem næsen giver styrke og klang i din stemme 
Når du trækker vejret ind gennem næsen, frem for ind gennem munden, bliver luften opvarmet, fugtet og filtreret, hvilket er godt for slimhinderne omkring dine stemmelæber, så din stemme kan holde til at blive brugt.
Større udholdenhed i din stemme hænger også sammen med, at når du trækker vejret ind gennem næsen, skal du arbejde lidt mere for at få luften ind, og derved får du aktiveret dine åndedrætsmuskler, der skal støtte din stemme, når du taler eller synger, for at din stemme ikke efterfølgende bliver træt eller hæs, og for at du kan få power og klang i din stemme.


Men ikke nok med det, så får du også bedre udnyttet resonansrummene i dit ansigt, når du trækker vejret ind gennem næsen. Lidt nørdet, men helt forenklet sagt, så betyder det mere klang i din stemme.


Og hvad så med resten af din krop? 
Udover at du bedre får filtreret vira og andet skidt fra luften, så stimulerer du dit parasympatiske nervesystem, når du trækker vejret ind gennem næsen. Og det er den del af dit nervesystem, der virker beroligende og stressnedsættende.
Så der er kun positivt at sige om indånding ind gennem næsen, men måske du sidder og tænker, at du da ikke hver gang kan trække vejret ind gennem næsen, når du synger eller taler?


Jeg er helt enig!
Indånding ind gennem næsen tager tid, og mange gange vil der kun være tid til en hurtig indånding ind gennem munden, inden vi skal tale eller synge videre. Det er helt okay og naturligt.
Men prøv at væn dig til altid at starte en sætning eller en frase med en indånding ind gennem næsen. Og når der er tid undervejs, også der. 


Og tjek også gerne at du trækker vejret ind gennem næsen, når du er i hvile, altså når du ikke bruger din stemme og din puls er i hvile. Dine åndedrætsvaner her, vil nemlig smitte af på dine åndedrætsvaner når du taler og synger.


Hvis du vil se hvordan du kan træne den gode indånding under tale og sang, så har jeg lavet en video til dig: Træningsvideo #1: Den gode indånding.


God fornøjelse
De bedste hilsner Jette

Vil du vide mere?

På min Blog finder du flere indlæg, videoer og guides. Vil du have mere, så tilmeld dig mit nyhedsbrev nederst på siden her, og modtag samtidig min guide: "20 gode råd mod hæshed" som velkomstsgave. Når du tilmelder dig, giver du tilladelse til at dine persondata behandles som beskrevet herDu kan også følge med inde på min facebookside

Blog Og Oevelser Redigeret Stoerrelse

Vil du have en bedre stemme?

Book tid til en 1:1 session hvor vi tager udgangspunkt i lige præcis dine stemmemæssige udfordringer og ønsker. 
Book online, send en mail, eller ring til mig.
Mail: jettedahl@stemmeklar.dk
Mobil: 26258558

 

Del med andre